Partioasu ja merkit

Mitä, miksi, milloin?

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasu ja sen tunnukset kertovat meille kantajastaan ja hänen partiotaipaleestaan. Partioasu vähimmillään on partiohuivi. Se on joko lippukunnan omalla tunnuksella oleva tai sitten partiopiirin tai Suomen Partiolaisten huivi tai vaikkapa leirihuivi, riippuen siitä mitä tahoa partiolainen milläkin hetkellä edustaa. Partioasuun kuuluu huivin lisäksi partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame sekä siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua oman valinnan mukaan partiovyö, pillinaru ja/tai päähine.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan. Tarkemmat ikäkausikohtaiset ohjeet löydät täältä!

Partioasu Inkoon Samoilijoissa

Viikkokokouksissa partioasuksi riittää partiohuivi, mikäli sellaisen on jo saanut. InkSissä käytämme perinteistä sinistä partiohuivia, jonka takakolmioon on ommeltu lippukunnan huivimerkki. Huivimerkkejä voi ostaa lippukunnalta 2€ hintaan. Partiopaitaa tai sudenpennulla tummansinistä collegepuseroa käytetään virallisissa tapahtumissa sekä mm. retkillä ja leireillä lipunnostoissa ja iltanuotiolla. InkS käyttää sinistä tai tummansinistä partiopaitaa. Muut kuin ikäkauden tunnukset kannattaa ommella kiinni niin, että ne saa paidasta aikanaan myös irti ja siirrettyä uuteen paitaan.

Kehotamme kaikkia jäseniämme hankkimaan ikäkautensa partioasun. Partioasun ja merkit ym. saa hankittua Partiovarusteen myymälöistä eli Scandinavian Outdooreista. Inkoo-paikkakuntatunnusta voi ostaa myös suoraan lippukunnalta 1€ hintaan. Ikäkausimerkit sekä jäljet, taitomerkit ym. ikäkauden aikana suoritettavat merkit partiolainen saa ryhmänjohtajalta kauden päätteeksi.

Oikeiden vehkeiden valintaan autamme lippukunnan puolesta ja myymälöiden henkilökuntakin osaa avustaa.

Kasvavalle lapselle partioasu jää nopeasti pieneksi, joten vähän väliä uuden ostaminen voi tuntua turhalta. Suosittelemme laittamaan pieneksi jääneet paidat kiertoon esim. facebookin Partiokirpputorilla. Myös paikallisella tasolla suosittelemme laittamaan vanhat paidat kiertoon. Toisaalta vanhan ikäkauden merkit voi jättää vanhaan paitaan ja sen voi pitää muistona.

 

”Olen usein sanonut, etten välitä vähääkään siitä, pitääkö partiolainen partiopukua, kunhan hän on sydämestään toiminnassa mukana ja noudattaa partiolakia. Tosiasia kuitenkin on, että tuskin on yhtäkään partiopoikaa, joka ei pidä partiopukua jos pystyy sen hankkimaan. Yhteishenki pakottaa hänet siihen.” – lordi Robert Baden-Powell, partioliikkeen perustaja